Hozzávalók négy személyre
4 kacsamell
1 szál rozmaring
só, bors
2-3 gerezd fokhagyma
A réteshez:
6 lap (1 csomag) rétestészta
10 dkg érett kecskesajt
4-5 közepes krumpli
4 tojás
1 marék metélőhagyma
só, bors
olaj vagy zsír
2 dl tejföl
A mártáshoz:
15 dkg áfonya
0,5 dl Brill Feketeszeder pálinka
1 evőkanál méz
só
Az elkészítése
A kacsamelleket beirdaljuk, alaposan besózzuk és frissen őrölt borssal is behintjük. Eközben egy fedővel is rendelkező serpenyőt magas lángon olaj nélkül felhevítünk. A kacsamelleket a bőrös részével lefelé helyezzük a serpenyőbe és 5-6 perc alatt ropogósra sütjünk, majd megfordítva 3-4 percig ismét sütjük. Ezt követően beledobjuk a serpenyőbe a rozmaringot és a durvára vágott fokhagymát, végül lefedjük fedővel és 45 percig pároljuk.
Miután a krumplit egészben megfőztük, összetörjük, alaposan megsózzuk, hozzáadjuk a tejfölt (egy kanálnyit hagyjunk a rétesek megkenésére), 3 tojássárgát, borsot őrölünk és az apróra vágott metélőhagyma sem maradhat ki. A 4 tojásfehérjét csak kemény habbá verését követően adjuk hozzá. A kecskesajtot lereszeljük, és meg is kezdhetjük a rétesek megtöltését. Két réteslapot olvasztott zsírral vagy olajjal megkenünk (célszerű mindezt enyhén nedves konyharuhán tenni), eloszlatjuk a töltelék és a reszelt kecskesajt harmadát, feltekerjük, ezután óvatosan a ruhával átemeljük a sütőlappal ellátott tepsibe. Ugyanígy járunk el a másik két rétes töltésénél is. Végül 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl és némi olaj keverékével megkenjük. Légkeveréses sütőben 160-170 fokon 30 perc alatt pirosra sütjük.
Az áfonyát megmossuk, a mézzel egy kisebb lábasban a tűzre tesszük. Ha már forr, hozzáöntjük a pálinkát, illetve egy csipet sót. Még egyet forralunk rajta, és már kész is.
Igazából a képen nem szerepel, de körtés ruccola salátát is készítettünk hozzá klasszikus citromos-dijonimustáros-olivaolajos öntettel és dióval. Eszméletlen ízhatást eredményezett ez sok íz egyszerre! Így csak ajánlani tudjuk mindenkinek egy különleges estére!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése